Friday, Oct 31st

Last update08:56:59 AM GMT

Kokos dobry na wszystko

altW sanskrycie, określano ją mianem „kalpa vriksha” - „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. W języku malajskim, z kolei nazywana jest „drzewem o tysiącu zastosowań”…

Palma kokosowa, bo to o niej mowa jest drzewem, którego wszystkie części przydają się doskonale w przeróżnych gałęziach życia codziennego, a także przemysłu - począwszy od domków dla gryzoni i małych ptaków, poprzez materiał do wytwarzania lin, szczotek, mat dywanowych, specyfik do uszczelniania łodzi, a na używaniu wody z jej orzechów w sytuacjach awaryjnych jako osocze krwi (dożylne uwodnienie płynne) skończywszy.
Owoce palmy kokosowej to nie tylko znakomity przysmak, ale także bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów oraz bogate źródło żelaza i witaminy C oraz potasu. To właśnie z nich produkuje się olej kokosowy, zwany także kokosowym masłem bądź tłuszczem, tak doskonale znanym z wielu preparatów i zabiegów kosmetycznych.
Olej kokosowy, otrzymywany jest w procesie tłoczenia i rozgrzania kopry (twardego miąższu orzechów palmy kokosowej). Występuje on najczęściej jako rafinowana, odkwaszana i wybielana substancja. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C, przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwa masła kokosowego). Pochodzi z Filipin, Indonezji i Indii. Składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych (około 90%), a także kwasu laurynowego, mirystynowego, palmitynowego, kaprylowego, stearynowego, oleinowego i kwasu linolowego. Jest on odporny na ciepło i nieschnący, a po jego otworzeniu, nadaje się do użytku przez około 12 miesięcy.
Na całym świecie w medycynie tradycyjnej, olej kokosowy używany jest podczas leczenia różnych schorzeń takich, jak wrzody, astma, łysienie, zapalenie oskrzeli, kontuzje, oparzenia, przeziębienia, zaparcia, kaszel, czy kamienie nerkowe. Ze względu na budowę swoich molekuł, olej ten nie ma negatywnego wpływu na cholesterol i pomaga w ochronie przeciw chorobom serca, a także obniża ryzyko miażdżycy tętnic.
W medycynie współczesnej, udowodniono naukowo, że kokos w różnej postaci zabija na przykład wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, czy żółtaczkę typu C, a także bakterie będące przyczyną zapalenia dróg moczowych, chorób dziąseł i ubytków w zębach oraz grzyby i drożdżaki powodujące kandydozę, grzybicę, pleśniawki, czy zapalenie skóry niemowląt. Olej kokosowy usuwa lub zabija także pasożyty, jak tasiemiec, wszy, czy lamblie.
Uwaga! Olej kokosowy stanowi źródło pożywnej, szybkiej energii, zwiększa wytrzymałość, poprawia wydajność fizyczną i sportową, a także zapobiega otyłości i problemom z utrzymaniem właściwej wagi przez poprawę metabolizmu.
Stosowany zewnętrznie chroni skórę przed infekcjami, łagodzi wszelkie podrażnienia i stany zapalne. Wspomaga naturalną równowagę skóry, zmiękcza ją, zapobiega jej przesuszeniu i łuszczeniu się. Jest doskonałym panaceum na zmarszczki, obwisłą skórę i plamki na ciele. Podczas kąpieli słonecznych, stanowi naturalną ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Ma szerokie zastosowanie w produkcji preparatów do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów, pomaga zwalczyć łupież. Olej kokosowy ma także działanie „chłodzące” i uspokajające, co czyni go świetnym specyfikiem do masażu.

Dorota Bylica
(imagebydorota.co.uk)

fot. Wikipedia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com